Bronnen en literatuur

De Waag, 1937-1939.

Berkel, Benien van, ‘Tobie Goedewaagen, een leven als Faust’, in: N.F.J. Barnouw e.a. ed., Oorlogsdocumentatie ’40-’45. Vierde jaarboek van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (Zutphen 1993) 9-36.

Bosmans, J., ‘Het maatschappelijk-politieke leven in Nederland 1918-1940, in: Algemene geschiedenis der Nederlanden, 14, nieuwste tijd (Haarlem 1979) 200-254.

Havenaar, R. , De NSB tussen nationalisme en “volkse” solidariteit : de vooroorlogse ideologie van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (Den Haag 1983)

Jong, L. de, Het koninkrijk der Nederlanden tijdens de Tweede Wereldoorlog, I, Voorspel (Den Haag 1969).

Jonge, A.A., Crisis en critiek der democratie. Anti-democratische stromingen en de daarin levende denkbeelden over de staat in Nederland tussen de wereldoorlogen (Assen 1968).

Mazower, Mark, Duister continent. Europa in de twintigste eeuw (3e druk; zp 2006).

Schöffer, I, Het nationaal-socialistische beeld van de geschiedenis der Nederlanden. Een historiografische en bibliografische studie (Proefschrift UvA; Amsterdam 1956).

Vos, René, Niet voor publicatie. De legale Nederlandse pers tijden de Duitse bezetting (Amsterdam 1988) 43-44.

Vree, Frank van, De Nederlandse pers en Duitsland, 1930-1939, Een studie over de vorming van de publieke opinie (Groningen 1989).

Advertenties  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

  Verbinden met %s


 • RSS voetnoot.org

  • Mi mus’ singi – Een wellustig liedje uit Suriname november 22, 2015
   Sranantongo is één van de weinige creooltalen met een rijke geschreven traditie die teruggaat tot ver in de 18e-eeuw. Taalgidsen, toneelteksten, bijbelvertalingen en kerkelijke liedboeken geven ons een goed beeld van het taalgebruik en de taalsystematiek van het 18- e eeuwse Sranantongo. Eén genre, dat van de erotische literatuur, bleef echter tot op heden o […]
   Mark
  • Surinaamse campagne in Amsterdam-Oost april 22, 2015
   Hoewel Surinamers in Nederland niet mogen stemmen, wordt er ook in de Indische Buurt in Amsterdam campagne gevoerd voor de Surinaamse verkiezingen op 25 mei 2015. 
   Mark
  • Foto’s Javanen op de Oostelijke Handelskade oktober 25, 2014
   Van 1890 tot 1939 kwamen er ongeveer 33.000 contractarbeiders uit het toenmalige Nederlands-Indië naar Suriname om op de plantages te werken. De reis ging meestal in twee etappes, eerst van Batavia naar Amsterdam en daarna door naar Paramaribo. Onlangs kwam ik deze twee ongedateerde foto’s van Indonesiërs bij het Lloyd Hotel op de Oostelijke Handelskade [... […]
   Mark
  • Mededeling van het Ministerie van Informatie september 28, 2014
   Hier volgt een mededeling van het Ministerie van Informatie van het Koninkrijk der Nederlanden: De onderstaande foto is ongevraagd gemaakt.  Er is geen onderhoud geweest tussen deze twee dames. Koningin Maxima Zorreguieta en first-lady van Suriname Ingrid Bouterse hebben niets tegen gezegd, ze hebben niet geposeerd en Maxima lacht niet op de foto. Eigenlijk […]
   Mark
  • Kid Dynamite september 27, 2014
   Kid Dynamite was de artiestennaam van de Surinaamse Jazz-artiest Lodewijk Rudolf Arthur Parisius, geboren 23 juli 1911 in Hannover, Para. Kid Dynamite reisde eind jaren twintig als verstekeling naar Nederland, waar hij een bekende tenorsaxofonist werd. Hij speelde onder ande in Casablanca. In 1963 is hij in Duitsland verongelukt. Onlangs heeft Top Notch “Kul […]
   Mark
 • RSS Nieuws/links

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

%d bloggers liken dit: